Alábbiakban műszaki szakszavak, híradástechnikai fogalmak, kifejezések magyarázata olvasható:


 • Felbontás

Azt fejezi ki, hogy a kép hány képpontból (pixelből) áll. Minél nagyobb a felbontás, annál részletgazdagabb a kép. Az első szám az oszlopok számát, a második a sorok számát jelöli.

VGA        – 640 x 480
SVGA      – 800 x 600
XGA       – 1024 x 768
SXGA    – 1280 x 960
UXGA   – 1600 x 1200

A felbontástól függ, hogy a kamera mennyire szép, élethű filmkockákat, képeket tud rögzíteni: vagyis hogy mennyire részletgazdag lesz a felvétel. A felbontás határozza meg a képpontok (azaz pixelek) számát, valamint a pixelek méretét. Minél nagyobb a képfelbontás mérőszáma, annál jobb a kép minősége: vagyis minél több a képpont és minél kisebbek maguk a kép pontocskák, annál élethűbb, részletgazdagabb felvételt tud a kamera rögzíteni. Egy átlagosan jónak mondható videokamera már legalább 3-4 MP felbontásra képes.

 • Optika, lencse zoom

A jó videokamera ismérve nem csak a képfelbontás, hanem az optika is. Lényeges a lencse minősége. Érdemes Leica, Carl Zeiss, „G” optikás kamerát vásárolni, ezek ugyanis messze jobb minőségűek, mint más lencsék. A Panasonic digitális videókamera lencsék és a Sony saját lencséi is aránylag jó minőségűek.

 • Digitális és optikai zoom

A zoom (ejtsd: zúm), nem más mint a kép egy részletére való ráközelítés. Kétféle zoom van a videókamerákba építve: digitális és optikai. Egy kamera optikája annál jobb, minél nagyobb arányban képes az optikai zoomra hagyatkozni, és kevesebb arányban a digitális zoomra. A digitális zoom ugyanis minél apróbb, illetve távolabbi részletről van szó annál inkább torzított képet nyújt, miután nem a valóságot, hanem egy ,,kiszámolt” képrészletet varázsol elénk. Ha egy kamera tehát 10X optikai zoommal van felszerelve, az már jónak mondható.

 • Színhelyesség (CCD, CMOS)

A kamera által nyújtott kép élethűsége egyrészt a felbontástól függ másrészt a színhelyességtől. A színhelyesség mutatja, hogy a kamera hány árnyalat megkülönböztetésére alkalmas feldolgozó rendszerrel rendelkezik. Az egyik és egyben elterjedtebb és pontosabb feldolgozó eszköze pedig nem más, mint a CCD (Charged-coupled Device), szó szerint töltéssel rendelkező-csatolt eszköz, vagy töltés-csatolt eszköz. Ez képes a fényjeleket analóg elektromos jelekké alakítani. A kamerák kapcsán mostanában sokat emlegetik az ún. 3xCCD-s digitális videókamera fajtákat, mi is ezt ajánljuk, mivel a 3CCD kamerák esetében három töltés-csatolt eszköz van amelyek egy prizma által megtört fény különböző színű sugarait (vörös-zöld-kék) külön-külön dolgozza fel és alakítják elektromos jelekké. Az ezzel az eszközzel ellátott kamerák sokkal több színárnyalatot képesek felfogni, rögzíteni és a felvételen visszaadni. Másik hasonlóan a fényjelek elektromos jelekké alakítására alkalmas eszköz a CMOS, amely azonban mostanában kevésbé használatos.

 • Kijelző

A legtöbb digitális videókamera esetében a kereső kiegészül LCD kijelzővel amin nyomon követhetjük a beállítást. Az LCD kijelző jó szolgálatot tesz, de vegyük figyelembe, hogy jóval több energiát fogyaszt a használata, mint ha csak a keresőt használnánk. Ha gyors mozdulatoknál az LCD kijelzőn szakadozottá válik a kép ne ijedjünk meg: csupán a kijelző ,,maradt le”, a videókamera felvételen ez nem látszódik. Az LCD kijelző használatakor vagyük figyelembe, hogy ez az eszköz viszonylag sok energiát vesz el a kamera működésétől, ezért csak akkor használjuk, ha feltétlenül fontos, máskülönben inkább hagyatkozzunk a keresőnyilásra.

 • Digitális és optikai stabilizátor

A stabilizátor a mozgás okozta torzulást hivatott kiküszöbölni. A digitális képstabilizátorral ellátott digitális videókamera úgy működik, hogy a felvételt követően ,,teszi helyre” a képet, míg az optikai stabilizátor egy mechanika segítségével tart ellent a mozgásnak. Az optikai stabilizátor jobb minőségű képet produkál, mint a digitális.

 • FireWire

Ugyan a legtöbb kamera most már rendelkezik USB csatlakozóval, a FireWire kimenet nagy szolgálatot tesz a kész mozgókép számítógépre való átvitelében. Ehhez nem árt, ha a gépeden van ilyen bemenet. Ha nincs, érdemes beszerezni egy kártyát, ami megoldja ezt a gondot.

 • MPEG-4

Az MPEG-4 megjelölés egy az MPEG (Moving Picture Experts Group) 1998-ban bemutatott kölcsönös megállapodású audio/videó kódolási standard, amelynek elsődleges célja az alacsony bit gyorsaságú , 4800 bit/sec-tól kb. 4 Mbit/sec-ig, tartalmak kódolása.

Az Mpeg-4 szabványt alkalmazzák leginkább webes média folyamok átvitelére és CD-k terjesztésére, videó-telefonokhoz és televíziós programok sugárzásához.

Az Mpeg-4 technológia magába foglalja az Mpeg-1 és az Mpeg-2 számos jellegzetességét, kiegészítve azokat olyan új sajátosságokal, mint a kibővített VRML támogatás 3D megjelenítéshez; tárgy-irányítású összetett fájlokkal (beleértve az audio, videó és VRML tárgyakat), DRM (Digital Right Management, Digitális Jog Menedzsment) támogatással és más interaktív attrakciókkal.

Az Mpeg-4 legtöbb vonatkozásának fejlesztését és azok keresztülvitelét egyéni fejlesztőkre bízták, éppen ezért csak néhány teljesen komplett kivitelezése létezik.

Erre felkészülve a fejlesztők hozzájárultak a „Profiles” (Profilok) elgondolással, ami különböző képességek csoportba foglalását segíti elő.

Az MPEG-4 több egységes elnevezésű „Layer”—ből (Réteg) áll:

1 réteg: a videó és audio szinkronizálását és multiplexelését írja le

2 réteg: tömörítő kodek a videó jelekhez

3 réteg: tömörítő kodek az érzékelhető audio jelek kódolására

4 réteg: vizsgálati egyeztetésre szolgáló eljárásokat ír le

5 réteg: szoftver szimulációs rendszereket ír le

6 réteg: Delivery Multimedia Integration Framework (DMIF)

10 réteg: H.264 fejlett videó kodek

Az MPEG-4 elfogadott jelölése MP4.

Ez az MPEG szabvány internetezéshez, műsorszóráshoz és médiatároláshoz használható. Az MPEG (Motion Picture Experts Group) által kifejlesztett MPEG-4 technológia kifejezetten digitális és audiomédia kis fájlméretre történő tömörítésére készült, hogy ezek alacsony sávszélességű alkalmazásokban is lejátszhatók legyenek.

 • Blu-ray

A Blu-ray Disc nagyfelbontású videoanyagok és adatok tárolására tervezett nagy sűrűségű optikai lemezformátum, melyet HD videó anyagok tárolására, illetve adattárolásra fejlesztettek ki. Az elnevezés utal a ibolyakék lézer használatára, melynek rövidebb hullámhossza révén lényegesen nagyobb kapacitásúak lehetnek a lemezek. A HD DVD-hez képest, mely szintén kék lézert használ, a Blu-Ray lemezek lényegesen több adatot képesek eltárolni. Egy Blu-Ray lemez rétegen 25 GB-tól kezdődően a laboratóriumokban tesztelt példányok esetében akár 100 GB adat is lehet, szemben a HD DVD 15 GB-os rétegenkénti kapacitásával.

 • DVD+R

A Digital Versatile Disc+ Recordable (digitális, sokoldalú lemez+, írható) olyan felvételi formátum, amely egyszeri rögzítést tesz lehetővé, és az így készített lemezek szinte minden standard DVD-lejátszón lejátszhatók.

 • DVD+R DL

A Digital Versatile Disc+ Recordable, Double Layer (digitális, sokoldalú lemez+, írható, dupla rétegű) olyan felvételi formátum, amely egyszeri rögzítést tesz lehetővé, dupla rétegének köszönhetően azonban majdnem kétszer annyi adat tárolására képes, mint a standard lemezek. Szintén a legtöbb szabványos készüléken lejátszható.

 • DVD+RW

A Digital Versatile Disc+ Rewritable (digitális, sokoldalú lemez+, újraírható) olyan felvételi formátum, amely többszöri rögzítést, illetve újraírást tesz lehetővé, és az így készített lemezek szinte minden standard DVD-lejátszón lejátszhatók.

 • DVD-R

A Digital Versatile Disc – Recordable (digitális, sokoldalú lemez – írható) olyan felvételi formátum, amely egyszeri rögzítést tesz lehetővé, és az így készített lemezek szinte minden standard DVD-lejátszón lejátszhatók.

 • DVD-RW

A Digital Versatile Disc – Rewritable (digitális, sokoldalú lemez – újraírható) olyan felvételi formátum, amely többszöri rögzítést, illetve újraírást tesz lehetővé, és az így készített lemezek szinte minden standard DVD-lejátszón lejátszhatók.

 • Dolby ProLogic Dolby Digital

A Dolby Surround hangsáv készítésekor négy audiocsatorna két hangsávra kódolva kerül rögzítésre. Ez a két sáv lesz azután a sztereó műsorforrások, például videoszalagok és tévéközvetítések hangja, amely otthon a Dolby Pro Logic® Dolby Digital technológia segítségével dekódolható, s ezáltal létrejön az eredeti négy csatorna hangját visszaadó térhangélmény.

 • 1080i

Az 1080-as szám a függőleges képfelbontást képező 1080 sorra utal, az i betű pedig a beolvasás sorváltásos (interlaced) módjára (a progresszívvel szemben, melynek jele „p”). Az 1080i a nagyfelbontású HDTV video-üzemmódok egyike, és gyakran ezek összefoglaló jelöléseként is használják

 • 576i

Az 576i a standard felbontású megjelenítő eszközök (pl. tévékészülék) vízszintes sorainak számára és a beolvasás sorváltásos módjára utaló formátumnév.

 • 720p

A 720p az egyes nagyfelbontású eszközökben alkalmazott, 720 vízszintes sorból álló progresszív beolvasású formátum.

 • AVC

Az Advanced Video Coding (fejlett videokódolás) olyan digitális kódolási-dekódolási szabvány, mellyel nagyon magas tömörítési arány érhető el.

 • Bluetooth®

A Bluetooth® olcsó, rövid hatótávolságú, vezeték nélküli adat- és hangkommunikációs rendszer. A Bluetooth® készülékek hardvere és szoftvere lehetővé teszi a más Bluetooth® készülékekkel végzett kommunikációt.

 • CCD

A Charge Coupled Device (CCD-töltéscsatolt eszköz) képérzékelőt tartalmazó félvezető csip, amely képes a képet elektronikus jelekké alakítani. A CCD csip annál több képrészletet érzékel, minél több képpont található a képen. Sony Handycam különleges „macskaszem”-típusú CCD csippel rendelkezik, amely a normál csipektől eltérően, rosszabb fényviszonyok mellett is lehetővé teszi az érzékelők működését.

 • CMOS (Complimentary Metal-Oxide Semiconductor)

(Kiegészítő fémoxidos félvezető) – Olyan kamkorderes, illetve fényképezőgépes ézrékelőtechnológia, ami a CCD-hez hasonlóan elektronikus jelekké alakítja a fényt. Előnye, hogy kevesebb elmosódással, kiváló kontrasztot biztosító szélesebb dinamikatartománnyal, és hatékony akkumulátorműködést eredményező alacsonyabb energiafogyasztással dolgozik.

 • Carl Zeiss®

Világhírű optikai cég, amely a Sonyval együttműködve fejlesztette ki a Sony fényképezőgépek és kamkorderek lencséit.

 • Carl Zeiss® Vario-Sonnar T*®

A tükröződéseket minimalizáló többrétegű T*-bevonattal rendelkező lencse, amely ezáltal kiküszöböli a szellemképesedést és a becsillanásokat. Mivel a hagyományos lencsékhez képest kevesebb visszatükröződés éri, több természetes fény jut rajta keresztül a képalkotó chiphez, így a képek is természetesebbek és élénkek lesznek.

 • Carl Zeiss® Vario-Tessar®

Kisméretű, kompakt gépekhez és kamerákhoz készült erőteljes lencse, amely tökéletesen ragadja meg a kontrasztot és a színeket, és gyönyőrű, éles képeket biztosít.

 • DV Időkód

Az időkód az egyes képek automatikus számozása, amelyet készítés közben, a szalag alkódszektorában rögzít a gép.

 • Digital8

A Digital8 digitális kameraformátum, amely Video8 vagy Hi8 szalagok lejátszására, sőt i.LINK™ kapcsolaton keresztül akár digitális lejátszásra is képes.

 • Fehéregyensúly

Ezen beállítás szükséges ahhoz, hogy a fehér tárgyak valóban fehéren jelenjenek meg, és a színegyensúly is természetesebb legyen.

 • Fejlett HAD-technológia

Ez a technológia csökkenti a gyenge fényviszonyok közt gyakran keletkező képzajt.

 • Félkép

Video rengeteg állókép felhasználásával jön létre, melyek a mozgás látszatát keltik megfelelő sebességű lejátszásnál. Minden ilyen kép képkockaként ismeretes. Interlace (váltottsoros) rendszer esetén minden képkocka további két különálló képre oszlik – az egyik páratlan , a másik páros vízszintes vonalakat tartalmaz. Ezeket az új képeket félképeknek nevezzük. Normál felbontású PAL rendszerben másodpercenként 25 képkocka készül. Mivel a PAL váltottsoros szabvány, minden képkocka két félképre van felosztva. Így a PAL 50 félképet hoz létre másodpercenként (szélesebb körben ez 50 Hz-es képfrissítési frekvenciaként ismert). A váltottsoros formátumoktól eltérően a 720p és 1080p HD formátumok progresszív letapogatást alkalmaznak, amely nem osztja fel félképekre a képkockákat. A progresszív kijelzők a teljes képkockát egyidejűleg mutatják, ezáltal a kép egészében véve tisztább.

 • HDMI™

A HDMI™ (High Definition Multimedia Interface™) egy csatlakozási mód, melyet magas minőségű video- és audiotartalom átvitelére terveztek. Ez tovább fokozza a BRAVIA-élményt, hiszen elképesztő kép- és hangminőségben hozza nappalijába a következő generációs filmeket, játékokat és zenét. A HD-eszközök csatlakoztatásához csupán egyetlen nagysebességű (HDMI) kábelre van szükség. A megoldás ideális PLAYSTATION®3 játékokhoz és Blu-ray Disc™ 1080p HD filmlejátszáshoz, mert a BRAVIA házimozi-összeállítás éles képeket és vibráló hangzást garantál.

 • HQ+ felvételi mód HDD-hez

A Sony merevlemezes felvevőkkel 15 Mbps sebességű felvételek készíthetők. Ennek köszönhetően a felvételek képminősége magasabb, mint a 9 Mbps sebességgel készített DVD-video formátum esetében.

 • Hibrid LCD-képernyő

A hibrid LCD-képernyő mindig tökéletesen látható, még erős napfényben is.

 • Háttérfény-kiegyenlítés

Hagyományos kamera használatakor a tárgyak sziluettként jelenhetnek meg, ha erős fényforrás található mögöttük. Minden Handycam modell ellenfény-kompenzáló funkcióval van ellátva, így ez a jelenség nem jelentkezik, és a tárgyak élesen jelennek meg.

 • IEEE 1394 / i.LINK™

Az i.LINK™ az IEEE1394 szabványon alapuló, nagysebességű adatcsatorna. Képminőség romlása nélküli videoképek valós idejű adatátvitelét teszi lehetővé. Az IEEE 1394 az i.LINK csatlakozás másik neve, melyen keresztül a megfelelő Handycam a számítógéphez vagy egyéb i.LINK-kompatibilis eszközhöz csatlakoztatható.

 • Időkód

Az egyes képek készítés közbeni, a szalag alkódszektorában rögzített automatikus számozása.

 • InfoLITHIUM

Ez egyedülálló Sony technológia, amely percre pontosan megmondja, hogy az akkumulátor mennyi ideig fog működni. Az InfoLITHIUM akkumulátorok kicsik, könnyűek, hatékonyak és környezetkímélők, továbbá a régebbi technológiával szemben memóriahatás-mentesek.

 • Jelátalakítás

Digitális kamera segítségével átalakíthatja az analóg jeleket digitális jelekké.

 • Kodek

(Kódoló – dekódoló) Ez a szakkifejezést hangtömörítési rendszereknél használatos. A kodek rendszerek feldolgozzák az emberi fül számára hallható és nem hallható hangokat, majd csak a hallható információkat mentik. Ez számos módon történhet. Az egyik lehetőség a hallható tartományon kívül eső hangok kihagyása a felvételből. A másik lehetőség pedig a más, hangosabb hangok által elnyomott hangok eltávolítása. További lehetőségként pedig a kodekek összpontosíthatnak kizárólag azokra a frekvenciákra, amelyekre az emberi fül a legérzékenyebb. Ez a szoftver képes lecsökkenteni az adatok méretét vagy tömörítheti őket úgy, hogy kevesebb tárolóhelyet igényeljenek, majd lejátszáshoz visszaállíthatja az adatokat. Kodek rendszerek például az MP3, a WMA és az ATRAC3.

 • Kétmenetes változtatható bitsebesség (VBR)

Az optimális minőség megőrzésével tömöríti a merevlemezről a DVD-re átvitt adatokat. Ez a formátum automatikusan szabályozza az átviteli sebességet az egyes felvett jeleneteknél. Ezt úgy valósítja meg, hogy felismeri, mely jeleneteknél szükséges nagyobb átviteli sebesség (például a bonyolult akciójeleneteknél). A nyugalmasabb jeleneteket pedig alacsonyabb átviteli sebességgel veszi fel.

 • Kézi élességállítás

Rossz fényviszonyok vagy a kép kis kontrasztja esetén ezzel a hasznos funkcióval állíthatja a kép élességét. Ugyanakkor különleges fókuszhatásokat is elérhet a funkcióval.

 • LANC/Control L

Video-berendezések (kamerák, házi videofelvevők és szerkesztő számítógépek vagy vezérlők) vezérléséhez használt adatcserére alkalmas interfész. Csatlakozás 2,5 mm-es sztereó csatlakozóval.

 • LCD-kijelző

Számlálót, dátumot, időpontot és az akkumulátor töltöttségét megjelenítő információs sáv.

 • LED

A Helyi háttérvilágítás (LED) technológia az eredetit tökéletesen tükröző képeket jelenít meg. A fokozott képtisztaság érdekében folyamatosan világító fluoreszcens (CCFL) csövek helyett LED-ek segítségével növeli a színkontraszt-arányt. A Helyi háttérvilágítás (LED) reagál a képen bekövetkező változásokra, és a sötét képterületeken kikapcsolja a háttérvilágítást. Ennek eredményei a tiszta, valósághű fekete színek és az energiatakarékosabb TV-készülék.

 • MPEG

(Motion Picture Experts Group) Szabványos tömörítési formátum képek, zene és adatok veszteségmentes vagy kevés veszteséggel járó tárolásához és átviteléhez. Különböző formátumok léteznek, mint például az MPEG-2 és a továbbfejlesztett MPEG-4, amely elsősorban digitális hang- és videoadatok tömörítéséhez, valamint multimédiás információk közvetítéséhez használatos. A Sony Cyber-shot fényképezőgépek, Handycam® videokamerák és az új WALKMAN® videoeszközök is az MPEG technológiát használják. A Cyber-shot fényképezőgépek különböző MPEG film üzemmódokat is támogatnak, mint például az MPEG mozgóképes videoüzenetek – amely úgy van kialakítva, hogy apró, e-mailben könnyen elküldhető fájlokat hozzon létre – és az MPEG Movie VX, mellyel zajmentes minőségű, televízión teljes méretben lejátszható felvételek készíthetők.

 • Megapixel

A digitális felvételek színes fénypontokból állnak, melyeket pixeleknek nevezünk. (A pixel a „picture element”, azaz képelem szó összevonásából keletkezett mozaikszó.) Egy-egy felvétel elkészítéséhez több milliónyi (azaz mega) pixel szükséges. Minél magasabb a készülék pixelértéke, annál egyenletesebb és tisztább képek készíthetők vele.

 • Memory Stick PRO-Duo

A rendkívül kicsi Memory Stick PRO Duo™ nagy sebességű átvitelt és azonnali fájllejátszást lehetővé tevő adathordozó eszköz. A Memory Stick PRO Duo™ nemcsak egyik számítógépről vagy laptopról képes fájlokat átvinni a másikra, de tökéletesen használható zsebben elférő digitális fényképezőgéppel, PSP® kézi játékkonzollal és mobiltelefonnal is. Az akár 16 GB-ig terjedő, sokféle tárolási kapacitású eszközökkel összes kedvenc fájlját gyorsan és egyszerűen viheti át: nemcsak zenét, videót és játékokat, hanem digitális fényképeket és nagyméretű dokumentumokat is. Mindössze be kell illesztenie a Memory Stick PRO Duo™ eszközt a helyére, át kell húznia a fájlokat, és már indulhat is.

 • Memory Stick PRO™ megfelelőség

A Cyber-shot fényképezőgéphez használhatja a Memory Stick PRO™ terméket, mint kiegészítő tárolóeszközt. Így akár egy gigabyte-nyi nagyságú digitális fotóanyagot és MPEG filmet tárolhat összesen.

 • Memory Stick™

Mindenféle digitális adathoz használható, kompakt, kényelmes és mindig korszerű tárolóegység (Flash memória).

 • OLED

A hagyományos LED-ektől eltérően az OLED- (szerves fénykibocsátó dióda) képernyő nem igényel háttérvilágítást. Speciális bevonattal rendelkezik, mely fényt bocsát ki, ha elektromosság halad át rajta. Vagyis a képernyő ultravékony, mint például a Sony 3 mm-es XEL-1 képernyője, amely sokkal kisebb helyet foglal otthonában. Az új technológia használata energiát is megtakarít, hiszen háttérvilágítás nélkül kevesebb áramra van szükség. Ez mind a környezetvédelem, mind a villanyszámla szempontjából előnyös.

 • PAL

A PAL az Európában elterjedt Phase Alternation Line (fázisváltásos sor) elnevezésű televíziós közvetítési szabvány.

 • PALplus felvétel/visszajátszás

Jelzi, hogy PALplus jeleket rögzíthet DHR-1000 felvevőjével. Kiváló minőséget biztosít a 16:9 képarányú televíziókon és kijelzőkön.

 • PCM (Impulzuskód-moduláció)

DV kamerákkal használt Pulse Code Modulation (PCM – impulzuskód-moduláció) lehetővé teszi digitális hangfelvételek kiváló minőségű 16 bites egysztereós vagy 12 duplex sztereó üzemmódú kreatív hangszerkesztést.

 • PDC

A PDC (Programme Delivery Control) és a VPS (Video Programming Service) rendszerek a kompatibilis videofelvevőket irányítják, a teletext szolgáltatás részeként sugárzott rejtett kódokat felhasználva. Ha például egy rögzíteni kívánt tévéműsor sugárzása később vagy más időpontban kezdődik, a felvétel időpontja is megfelelően megváltozik.

 • Program AE

Program AE (Automatikus expozíció) üzemmódban bármilyen körülmények között fényképezhet. A zársebességet és a blendét mindig az adott helyhez állítja be a program.

 • Standard felbontás

A standard felbontás a televíziózásban és a videózásban alkalmazott hagyományos formátum, amely a képernyő szélességében futó 576 sorból áll.

 • SteadyShot

Képstabilizátor rendszer. Sony SteadyShot rendszer beépített mozgásérzékelővel és CCD technológiával rendelkezik.

 • Super HAD CCD

A Cyber-shot készülékekben alkalmazott technológia, amely javítja a CCD fénygyűjtő képességét azáltal, hogy az érzékelő minden egyes pixelén elhelyezett mikroszkopikus méretű lencsék segítségével maximalizálja a rájuk eső fény mennyiségét. Ennek hatására csökken a színzaj és javul a képminőség. Ugyanez a jellemző Advanced HAD CCD (fejlett HAD CCD) néven a Handycam® sorozatban is megtalálható.

 • Super SteadyShot

Kizárólag a Sony termékeiben – a Handycam® kamkorderekben, a Cyber-shot digitális fényképezőgépekben és a digitális SLR-sorozatban – alkalmazott képstabilizáló technológia. A rázkódás érzékelésének módja(giroszkópos érzékelővel), valamint a megoldás előnye (kevesebb elmosódás) minden terméktípusnál ugyanaz, de maga a kivitelezés kicsit eltérő.

 • Teljes HD 1080 felbontás

A teljes HD 1080 felbontású BRAVIA televíziók pontosan úgy adják vissza a HD1080 minőségű képet, ahogyan az továbbítva lett. Ez azt jelenti, hogy nem méretezik át a képeket, vagyis nem csökkentik digitálisan a méretüket a kisebb felbontású televíziókhoz igazítva. A szokványos tévéműsorokat páratlanul részletgazdaggá és tisztává teszi a teljes HD 1080 felbontás, amely akár négyszeresére növeli a képek felbontását.

 • VBR

A VBR a Variable Bit Rate (változtatható bitsebesség) rövidítése, amely az adott téma függvényében kiválasztott bitsebesség révén hatékonyabb felvételkészítést tesz lehetővé.

 • VPS

A PDC (Programme Delivery Control) és a VPS (Video Programming Service) rendszerek a kompatibilis videofelvevőket irányítják, a teletext szolgáltatás részeként sugárzott rejtett kódokat felhasználva. Ha például egy rögzíteni kívánt tévéműsor sugárzása később vagy más időpontban kezdődik, a felvétel időpontja is megfelelően megváltozik

 • Video Hi8

Szélessávú technológia realisztikus képvisszaadáshoz és tökéletes hi-fi hangzáshoz. A videojel krominancia (C) és luminancia (Y) jelekre oszlik.

 • Video8

A Video8 standard formátumnak tekinthetjük kompakt méret, alkalmazott szalagvédelmi technológia és szalaghosszúság tekintetében. A jó képminőség és a hi-fi hangzás legnépszerűbb kamerához használt videoformátummá tette. Kizárólag fémszalagot használ és kettéválasztja a video és audio jeleket.

 • Xenon

A xenonlámpák széles színtartományt és árnyalathűséget garantálnak, így a képek a lehető legvalósághűbben jeleníthetők meg. A természetes hatású, pontos színeket a napéhez hasonló fényspektrum alkalmazásával érik el, így a fehér árnyalatok élesebbek, a vörös árnyalatai pedig élénkebbek lesznek.

 • Zoom

Különleges vizuális hatást hoz létre azzal, hogy lehetővé teszi, hogy videofelvétel készítése közben a film készítője ráközelítsen a tárgyra. Folyamatosan változtatható funkció, amelynek alapja az objektív fókusztávolságának módosítása. A zoomsebesség ellenőrzés alatt áll.