AMIT A 4K ULTRA HD-RŐL TUDNI ÉRDEMES.

Az internetes fórumok és közösségi oldalak egyik állandóan visszatérő témája mostanában, hogy megéri-e az új Ultra HD technológiába fektetni, vagy jobban járunk, ha a Full HD televízióknál maradunk. Körbejárjuk a témát…

A technológia száguldó fejlődésével még a szakembereknek is nehéz olykor lépést tartani, nemhogy a mezei felhasználóknak. Annyi új fogalom, idegen szó, szám hangzik el a 4K Ultra HD kapcsán, hogy itt az ideje ezeket legalább egy összefoglaló cikk erejéig rendbe tenni.

Mi az új az Ultra HD-ban?

Az Ultra High Definition rövidítése az Ultra HD kifejezés, mely elsősorban nagyobb képfelbontást jelent. Egy Ultra HD készülék 3840×2160 képpontot, vagyis 8.294.400 pixelt képes megjeleníteni. Ez a hagyományos Blu-ray felbontás, vagy Full HD felbontás (1920×1080 képpont, 2.073.600 pixel) négyszerese. Összehasonlításképpen: a jó öreg DVD standard felbontása (SD) a ma már elég kezdetlegesnek hangzó 720×576 képpont, amely csupán 414.720 pixelt jelent. Ebből is kitűnik, hogy ehhez képest az Ultra HD micsoda technológiai fejlődést, lényegesen nagyobb képélességet, és részletezettséget jelent. Mégis, amíg az SD és a Full HD között egyértelmű a minőségi ugrás, addig joggal merülhet fel a kérdés, hogy az emberi szemnek szignifikánsan érzékelhető-e egy további minőségi ugrás a Full HD után? Ez rögtön rávezet minket a következő kérdésre: mekkora képátlótól tud érvényesülni az

Ultra HD?

Ha egy 40 colos képernyőt öt méter távolságból nézünk, biztosak lehetünk benne, hogy nem fogjuk észrevenni, hogy most vajon Full HD-t vagy Ultra HD-t nézünk. Ugyanis az emberi szemnek a felbontó képessége nem teszi lehetővé, hogy ekkora távolságból különbséget tudjunk tenni. Azonban ha a 40 colost 70-re, az öt métert pedig kettőre cseréljük le, máris szembe tűnő a különbség a két felbontás között. Az Ultra HD készüléken lényegesen több részletet fedezünk fel. Ezek természetesen elég szélsőséges példák.

Kiindulópontként viszont jó tudni, hogyan lehet megállapítani az optimális nézőtávolságot. A colban mért képátmérőt elosztjuk 25-el, megkapjuk az ülési távolságot méterben. Ez az a pont, ahonnan a kijelző felbontását a legteljesebb mértékben élvezhetjük. Tehát egy 50 colos televízió esetében ez a távolság kb. 2 méternél lesz.
Az Ultra HD ezen kívül kisebb kijelző, nagyobb távolság kombinációja esetén is jól jöhet. Ugyanis a Full HD-val szembeni négyszeres felbontás csak egy a sok előny közül. És ezzel el is jutottunk a harmadik kérdésünkig.

A 4K és az UHD ugyanaz?

Szoros értelemben véve nem. A 4K kifejezést eredetileg a professzionális, digitális mozitechnika használta, és a legfeljebb 4096×2160 pixeles felbontást jelölte vele. Miután ez nagyjából megfelel a 3840×2160 pixeles UHD felbontásnak, ezért a 4K-s kifejezés ma már szélesebb körben is elterjedt, és a szórakoztató elektronikában az UHD-val párhuzamosan használják.

Vásároljunk most UHD tévét, vagy várjunk még vele?

A műszaki specifikációk adottak, az Ultra HD standard megszületett és a gyárak egyre több készülékkel árasztják el a piacot. Tehát minden adott, ezért ha valaki most szeretne új UHD televíziót vásárolni, egész nyugodtan belevághat. Nem igazán várható, hogy a közeljövőben változtatnának a specifikációkon vagy az árak csökkennének.

Ajánlás

Az Ultra HD minőség HDR-el tehát lényegesen jobb felhasználói élményt kínál, mint az eddigi Full HD. A most körbejárt UHD készülékek esetében tény, hogy nagyobb a képfelbontás, valósághűbb színvisszaadás, és a jobb kontraszt tartoznak a főbb jellemzői közé. A technológia kiforrott, és a jövőben egyre több UHD képes készüléket fognak gyártani. Jelenleg kétségkívül az UHD nyújtja a legjobb képminőséget. A 3D kedvelőknek viszont van egy rossz hírünk: az Ultra HD Blu-Ray specifikációban már sajnos nem szerepel 3D megjelenítés, és ennek következtében az UHD televíziók sem támogatják a 3D-s technológiát. 

(Somfai Gábor)             Forrás: Sztereomagazin  | 2017. március 3.