• AVCHD: új HD videókamera formátum

Az Audio Video Compression for HD (nagyfelbontású audio-video tömörítés) olyan új, nagyfelbontású filmrögzítési formátum, mellyel többféle eszközre, többek közt 8 cm-es DVD-lemezre vagy merevlemezre készíthetők nagy felbontású felvételek. A Matsushita és a Sony közzétette a közösen kifejlesztett legújabb nagyfelbontású (High Definition, HD) digitális videokamera felvételi formátum, az AVCHD jellemzőit, mellyel 8 cm-es DVD-lemezre készíthetők digitális HD-felvételek. A két cég megkezdte az engedélyeztetés előkészítését. A Panasonic és a Sony az egész iparágban el kívánja terjeszteni az új formátumot, szerintük ez az, ami a legjobban megfelel a HD-korszak követelményeinek.

Az AVCHD olyan nagyfelbontású digitális videokamerás felvételi és lejátszási-formátum, mellyel nagy hatékonyságú kódoló-dekódoló technológiák alkalmazásával 1080i- és 720p-jeleket lehet rögzíteni 8 cm-es DVD-lemezekre. Videotömörítője az MPEG-4 AVC/H.264, hangkódolója pedig a Dolby Digital (AC-3) vagy a Linear PCM. Ez lehetővé teszi olyan nagyfelbontású videokamerák kifejlesztését, amelyek a kompakt méret mellett kiváló minőségű képet és hangzást valósítanak meg.

Japánban nagyon gyorsan terjed a BS digitális HD- és a digitális földi műsorközvetítés. A világ minden táján egyre szaporodó HD-műsorszórással együtt ez óriási fellendülést eredményez a HD-képes tévékészülékek iránti keresletben, hiszen így megteremtődtek a HD-minőségű anyagok otthoni felhasználásának feltételei. Az MPEG-4/H.264 kóder-dekóder az MPEG-2 és MPEG-4 technológiánál több mint kétszer hatékonyabb eljárást alkalmaz. Ennek felhasználásával a két fejlesztő szerint az AVCHD videokamerák kiváló minőségben képesek rögzíteni a nagyfelbontású képet.

Forrás: SG.hu